De melkopschuimer van Blokker (deel 2)

cappuccinomelk

In een eerder bericht schreef ik over mijn avonturen met de melkopschuimer van de firma Blokker. Dramatische gebeurtenissen op de vierkante (keuken)meter! Inmiddels gaat het niet veel beter met het apparaat … overlopend melkreservoir, morsend uitschenken, het drukknopje dat keer op keer verdwijnt achter het metalen omhulsel. Maar ja, je hebt zo’n ding nu eenmaal, en dan ga je er ondanks alles (of misschien wel dankzij) een beetje van houden. Ze zeggen wel eens dat materie dood is. Nou, mijn opschuimer is hartstikke bezield!

En ineens gloorde er hoop voor mijn apparaat, door een product dat ik niet kende: cappuccinomelk. Gemaakt door de Duitse fabrikant Frischli die spreekt over ‘dé melk voor het opschuimen (…) en voor het verwennen van de veeleisende melk- en koffiegenieter’. Wel wat aan de prijs … maar niet gezeurd … aan de slag … hoop doet leven!

De eerste sessie begon hoopvol: geen gemors! Verbaasd tilde ik het dekseltje van de melkopschuimer omhoog, en stond oog in oog met een ferme lik, stormvast schuim. Even moest ik denken aan het kapsel van Geert Wilders. Het uitschenken was een vervreemdende ervaring: onder de schuimlaag, die het apparaat niet wilde verlaten, sijpelde een dun straaltje melk weg. Met behulp van een houten lepel schepte ik wat schuim uit het reservoir en streek dat, via de rand van mijn kopje, op de koffie, waarbij een zoete geur vrijkwam. Het was een wonderlijk schouwspel. Chemie in het dagelijks leven. Hoe krijgen ze dat voor elkaar, bij Frischli? De verpakking gaf een eerste antwoord: ‘De kwaliteit ontstaat door een verhoogd gehalte eiwit en een optimaal vetgehalte van 2,5%.’ Eigenlijk klop je dus eiwitten op, met deze cappuccinomelk, alsof je een soufflé maakt. Maar er moest meer aan de hand zijn, want dit schuim had een té vreemde textuur … de lijst met ingrediënten … volle melk (71%), magere melk (28%), de onvermijdelijke suiker (vandaar natuurlijk die zoete geur), melkeiwitproduct, aroma en dan een raadselachtig woord … natriumalginaat.

Alginaat?

Via internet kwam het antwoord snel. Alginaat wordt gemaakt uit zeewier en in poedervorm verhandeld. Met water erbij ontstaat een stevige, flexibele massa. Veel toegepast voor het maken van maskers, afgietsels en mallen, zoals bij kunstgebitten. Ook in gebruik in de restauratiewereld en de cosmetica- en verfindustrie. In de voedingsindustrie wordt alginaat ingezet als … verdikkingsmiddel … het laatste puzzelstukje. Eiwit en alginaat: zó maak je die fiere schuimkop! Slimme jongens, daar bij Frischli.

Zo stapelt zich wonder op wonder. Want als ik aan melk denk, zie ik koeien voor me. Maar dit is gedefragmenteerde melk met aroma erin, en planten. De voedingsindustrie ten voeten uit! Bewerken en nog eens bewerken, uitpersen, extraheren, husselen, toevoegen, enzovoorts. Moderne alchemisten zijn het, die voedseltechnologen. Eigenlijk is het net als met de kredietcrisis. Die heeft, in een andere laag, een vergelijkbare dynamiek: creëer een onnavolgbare reeks aan leenproducten, schud die door elkaar en bundel ze samen. Snijd ze daarna in stukken en verkoop net zolang door totdat je niet meer weet hoe het allemaal is begonnen. Mensen blijven mensen, of ze nu in de financiële sector werken, of in de voedingsindustrie. Ik heb het niet afgewacht, maar ik durf er gif op in te nemen: als ik een uur achter mijn Frischlikoffie was blijven zitten, dan was dat Wildersschuim zeker ingestort!

Klik hier voor deel 3 over de melkopschuimer!

8 gedachtes over “De melkopschuimer van Blokker (deel 2)

  1. Diana

    Bij Blokker een Tomado schuimklopper gekocht. Precies na 2 jaar (garantie vanaf maart 2010) begeeft het apparaat het in augustus 2012.
    Niets aan te doen, volgens de medewerkers van Blokker. Opsturen € 30,– + kosten reparatie. Neem dus een nieuwe. Bedankt Blokker voor dit advies. Nooit meer een schuimapparaat bij jullie!!!

  2. Sas

    Ik heb al jaren een melkopschuimbeker van de Hema (is helaas niet meer verkrijgbaar). Je warmt de melk op in de magnetron (in de beker), haalt de klopper een aantal keren openneer en voila: een heerlijk kopje schuim waar je lepel zó rechtop in staat. Mijn elektrische opschuimer staat alweer een paar jaar werkeloos in de kast….

  3. Wies

    Hallo allemaal,

    Ik heb afgelopen zomer in Italie een Mukka Express gekocht. Een echte aanrader in combi met de cappuccinomelk. Voor mensen die het opschuimen zat zijn: deze doet het voor je terwijl je wacht dat je koffie klaar is. Dus mensen google maar hij is ook gewoon in Nederland verkrijgbaar alleen voor meer dan dat ik betaald heb. Wil je trouwens precies weten hoe het werkt kijk dan op youtube.

  4. Isaline

    Heerlijk … feest der herkenning! Mijn meest geliefde apparaat in mijn huishouden, laat me al voor de 3e keer binnen een half jaar in de steek.
    Ik durf niet meer terug naar Blokker. Het ligt vast en zeker aan mij! Ze zien me aankomen! Het gekledder neem ik op de koop toe. Het heerlijke schuim zorgt voor een geweldig moment voor mezelf. Maar ja, bij het eerste apparaat brandde de melk enorm in. De tweede stopte ermee en de derde, een vernieuwde versie brandt niet meer in maar het wieltje draait nog maar één slag in de 10 seconde. Hoe ga ik verder in dit schuimloos leven?

  5. Paula

    Ik moet zeggen dat je geweldig geschreven hebt! Heb met een dikke grijns zitten lezen met mijn kopje koffie (uit een Siemens- espresso-apparaat-met-bonen) en melkschuim (uit mijn net bij Blokker aangeschafte melkopschuimer van Tomado) naast me. Ik ervoer ook het knoeien bij het uitschenken. Ben zelf van het kaliber: eerst kopen, dan recensies lezen ;o) maar betwijfel of ik me had laten weerhouden door je verhaal. Ik zie het wel allemaal, mijn eerste kopje was heerlijk en er zullen er vast nog veel volgen al dan niet met een wit-melk-aanrecht!

  6. Lois

    Ik heb sinds oktober 2009 een schuimer, gebruikte hem iedere dag en hij heeft het reeds begeven. maakt wel de melk warm maar schuimt niet meer. Nu krijg ik zelf het dekseltje er niet af. Waardeloos apparaat.

  7. koffiedrinker

    Even een tip,

    O% vet melk werkt ook prima. Heerlijke schuim en ook een flinterdun straaltje melk. Heb hetzelfde apparaat.

    Werkt trouwens prima voor alle manieren van melkopschuimen.

    Succes verder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s