De melkopschuimer van Blokker (deel 1)

melkopschuimer2

Er staat een nieuw apparaat in de keuken: een ‘melkopschuimer’. Het was een spannend moment toen ik voor de eerste keer de knop indrukte! Een zoemend, zacht geluid maakt het. Ook het uitklikken is nauwelijks hoorbaar. Subtiel ding! Het resultaat is conform de tekst uit de gebruiksaanwijzing: ‘De kan is nu gevuld met luchtig warm melkschuim voor een heerlijk laagje op uw koffie’. Wel veel geklieder bij het uitschenken, maar dat is onwennigheid. Even een lapje over het aanrecht. Klaar!

Maar dagen later en meerdere koffierondes verder blijft het kliederen. Nog eens goed gekeken naar de anatomie van het apparaat. Inderdaad, dat is wel een héél klein uitschenktuitje. De rubriek ‘problemen oplossen’ van de gebruiksaanwijzing vermeldt niets over het uitschenken. Een mailtje dan maar, naar de klantenservice van Tomado. Via internet verneem je en passant waar de fabrieksnaam vandaan komt: Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht. Opgericht in 1923. Nog een weetje: het bedrijf kwam in de lift nadat de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen opdracht gaf om een metalen afdruiprek te ontwikkelen. Goeie ouwe tijd! Overigens blijkt Tomado geen zelfstandig merk te zijn, want ik word verwezen naar de website van Blokker.

Goed. De mail. Daarin stelde ik drie vragen: Schenk ik verkeerd uit? Is het apparaat niet in orde? Is er wat aan te doen?

Een paar dagen later volgt de reactie: ‘In uw e-mail van 1 februari schrijft u dat het uitschenken van de melk niet mogelijk is zonder te morsen. U klacht is geheel onbekend bij ons of bij de leverancier. Daarom adviseren wij u om naar een Blokker filiaal te gaan. De medewerkers van het filiaal zal dan ook u klacht beoordelen en advies geven.’

Op naar het dichtstbijzijnde filiaal. Heerlijk! Blokker bezoeken is een feestje. Altijd vind je er wel iets, voor redelijke prijsjes. Afwasbakje, snijplank, glazen, broodzakjes, knijpers, opbergblikken, pedaalemmers. En altijd is er die opgeruimde sfeer, en … de stofzuigers. Mij gebeurt het vaak: bij binnenkomst zijn ze aan het stofzuigen, met een meterslang, felgekleurd snoer achter zich aan. Ik verdenk Blokker van sluikreclame voor de eigen collectie stofzuigers.

Daar! Het ‘Infocenter’, in het hart van de winkel!

K(lant): ‘Ik heb een melkopschuimer gekocht. Mooi apparaat! Maar het schenkt niet goed uit. Zonder morsen gaat het niet. Het wordt steeds een kledderzooi!’
M(edewerker): ‘Nooit van dit probleem gehoord.’
K.: ‘Misschien ligt het aan de schenktuit …’
M.: ‘Ja, die is inderdaad wel heel klein … ik ga het even uitproberen … momentje!’

M. loopt naar achteren en komt terug met mijn opschuimer, gevuld met water. Hij schenkt de inhoud uit in een meegenomen plastic bakje.

M.: ‘Gaat goed!’
K. (terwijl twee andere klanten meekijken): ‘Maar dit is water. Met melk geeft het wél gekledder!’
M.: ‘U krijgt van mij een andere melkopschuimer!’

M. loopt naar een stelling, en pakt een reeds uitgepakt exemplaar. Alles is in een vloek en een zucht geregeld. Bij Blokker doen ze nooit moeilijk. Net zoals bij de Hema. En bij Ikea.

Thuisgekomen direct het apparaat uitgeprobeerd. Helaas. Geen verschil. Bovendien verdwijnt het drukknopje half achter het metalen omhulsel. Terug dan maar weer. Ja, de stofzuiger ligt er nog, inclusief het uitgerolde snoer, maar er wordt niet gezogen.

M. ziet me al van ver aankomen. Ik zie dat hij weet dat ik over het uitschenken ga beginnen.

K.: ‘Nog steeds hetzelfde probleem … en nu is ook nog het drukknopje stuk!’
M.: ‘Dat komt vast omdat ik een showmodel heb gegeven!’

Weer is alles snel geregeld: ik krijg een nieuw apparaat. Samen buigen we ons over het uitschenktuitje dat er inderdaad, hoewel het verschil gering is, wat steviger uitziet. Met een vleugje hoop fiets ik naar huis. Meteen uitgeprobeerd … helaas … weer een orgie van melk.

Nee, ik ga niet meer terug naar Blokker. Ben al een beetje gewend aan het apparaat, het morsen is ook wat minder geworden. Wel een advies, voor de volgende druk van de gebruiksaanwijzing: ‘Schep eerst met een lepel wat schuim eraf en giet daarna de gewenste hoeveelheid melk uit, in een zeer krachtige en toch beheerste beweging. Houd voor de zekerheid een vaatdoekje bij de hand’.

Inmiddels ben ik echt gehecht geraakt aan dit appareil à mousse de lait of milk foamer. Dat komt omdat we samen een heleboel hebben meegemaakt.

Nagekomen bericht: het apparaat heeft het inmiddels begeven, ruim drie maanden na aanschaf. Het opklopmechanisme functioneerde niet meer, de melk werd alleen maar warm. Een nieuw exemplaar gekregen (twee jaar garantie!). Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Klik hier voor deel 2 over de melkopschuimer en hier voor deel 3!

31 gedachtes over “De melkopschuimer van Blokker (deel 1)

 1. René 2

  Ik denk dat ik een record ga aankondigen: ongeveer 6 jaar geleden enkele malen zo’n spiraaltje op een stokje gekocht (ja bij Blokker), fijn :geen apparaat schoon te maken, maar de vellen bleven aan het spiraaltje plakken en
  na een twee maanden begaf hij het. Nog eens gevraagd bij Blokker en van achter de toonbank kwam iets vergelijkbaars maar nu met een getand nylon wieltje, wel wat duurder, ik meen €17,- Ook op batterijen. Dat ding (Trudeau staat er op) scheen uit Canada te komen en werkte tot op heden perfect. Enkele jaren geleden een reserve proberen te krijgen, niet gelukt
  en nu moet ik opnieuw op zoek al zal ik dat nylon wieltje zorgvuldig bewaren, misschien met 2 secondenlijm overplaatsen op een spiraalschuimertje.

 2. Anoniem

  De truc om aangekoekte melk te voorkomen is en blijft: na elk gebruik snel en goed schoonmaken. Niet alleen omspoelen maar een afwasborstel erdoor en nadrogen met een theedoek. Zo blijft je apparaat altijd schoon en bakt de melk nooit meer aan!

 3. Ron

  De beste melk voor behoorlijk stevig schuim, bij toeval ontdekt, is die met extra calcium, bijv calcium plus. Hoe het werkt weet ik niet, maar die blijft langer stevig. Verder ben ik op zoek naar tips om de aangekoekte melk er makkelijk uit te krijgen. Iemand?

 4. Ingeborg

  Vandaag, na ruim een jaar, met mijn Tomado-melkklopper terug naar Blokker: het wilde niet meer draaien. Een nieuwe kon ik niet krijgen daar ze de klopper niet meer verkopen. Wel een tegoedbon gekregen. Heel klantvriendelijk dus. Nu maar op zoek naar een andere melkklopper.

 5. Liesbeth

  Had voor mijn verjaardag een Tomado melkopschuimer gekregen. Helemaal super….. de eerste drie dagen! Daarna geen schuim meer. Omgeruild bij Blokker (doen ze inderdaad niet moeilijk over!), maar het tweede exemplaar was nog beroerder dan het eerste. De winkeldame van Blokker verzekerde me dat ze nooit klachten hadden ontvangen over het apparaat en zei fijntjes dat het waarschijnlijk aan mijn onhandigheid lag! Nu op zoek naar een andere…

 6. Oh ja: Wat veel mensen niet door hebben, is dat er veel verschil in Amperage tussen de verschillende typen AA batterijtjes zijn. Koop één keer AA batterijtjes van zo hoog mogelijk Ampere, ik heb er van 2700 mA gevonden bij de bouwmarkt, en je kan er onwaarschijnlijk lang dagelijks 4 koppen mee opschuimen. Zeker vier maanden.

  Ik verslijt ongeveer 1 zo’n melkschuimertje per jaar maar ik gebruik ‘m dan ook dagelijks en degelijkere kan ik niet vinden. Ik heb die van DE gehad, een merkloze en nu is heeft die van Princess de geest gegeven. Als je een beetje zoekt kan je ze voor een tientje inclusief verzenden vinden dus dat is het probleem niet.

 7. Zo’n beker-model melkschuimer is maar weer extra afwas, lekt, is lastig schoon te maken.. Wij gebruiken gewoon zo’n los melkopschuimertje op batterijen, rechtstreeks in de mok.

  Ik gebruik sojamelk en dat schuimt belachelijk goed 🙂 Vooral als het al een beetje voorverwarmd is. Doe wat melk in je kop, 15 a 30 seconden in de magnetron, even de melkopschuimer er in en onder de koffiezetter.. koffie er bij laten lopen en klaar.

  Het wieltje van de melkopschuimer spoel je meteen even af met water, maar dat is dan ook het enige wat je schoon moet maken.

 8. Erwin

  Hallo allen,
  Wij gebruiken de Tomado naar volle tevredenheid al een half jaar. Er zijn echter wel een paar dingen die van belang zijn.
  1. Gebruik alleen koude Volle houdbare melk.
  2. De hoeveelheid melk per keer moet net boven de min zijn.
  3. Zodra het apparaatje klaar is de deksel verwijderen (anders kan het schuim er niet uit , Duhh!!!) en meteen even onder de kraan.
  Schuim in de kopjes en de koffie er overheen.
  Wij laten altijd een laagje water in de kan staan als we hem niet gebruiken om het anti-aanbaklaagje te verwijderen.
  Overigens in het verleden ook nooit problemen gehad met de Lattemento.

 9. Wij hebben ruime keuze in melkopschuimers waaronder ook froth au lait: http://wereldkoffie.eu/winkel/froth-lait-m-30.html

  Lattemento Lm 150 is als beste getest door de consumentenbond in december 2009: http://wereldkoffie.eu/winkel/melkopschuimers-lattemento-c-117_140.html

  De oplossing om goed melkschuim te krijgen is vrij simpel: gekoelde volle melk!

  In volle melk verhouden de eiwitten en de vetten zich zo dat u perfect schuim krijgt. Melk moet ook koud zijn omdat de opschuimer anders te weinig tijd heeft om schuim te produceren. De melk van Friesche Vlag is al een keer verwarmd en daardoor perfect voor het opschuimen.

  Succes Team Wereldkoffie

 10. Simone

  Ik heb gisteren een ‘froth au lait’ gehaald bij de kookwinkel in Arnhem. Mijn vrouw en ik zijn grote liefhebbers van cappuccino’s. Het probleem met een goede cappuccino is dat je perfect melkschuim moet maken.

  Er zijn verschillende manieren om die schuim op te kloppen, ten eerste op de traditionele manier, zoals wij deden tot nu toe, met de stoom uit de pijp van ons espressoapparaat. Het probleem is dat dit best technisch is, dat het tijd vraagt, dat het geluid maakt en dat de pijp schoongemaakt moet worden.

  Verder zijn er een reeks van producten die wij ook hebben uitgeprobeerd, melkopschuimers bestaan er al vanaf 7 euro. Het probleem is dat bijna met elke melkopschuimer, zoals de Lattemento, het schuim weer heel snel inzakt.

  Ik kwam toevallig vorige week bij een restaurant in Assen die ‘froth au lait’ gebruikten. Echt een fantastisch apparaat om melk op te schuimen. Ik was verbaasd over de gebruiksvriendelijkheid, het gemak en de kwaliteit van het melkschuim! Vervolgens ben ik gaan zoeken op internet en heb ik deze apparaten makkelijk gevonden op meerdere webshops. Zij zijn er in verschillende prijscategorieën, van plastic tot RVS. Ik heb zelf voor de froth au lait FAL S14 gekozen omdat deze ook een ‘koudfunctie’ heeft! Ik ken geen ander apparaat op de markt dat ook koud melkschuim kan maken! Lekker voor een cafe frappé bijvoorbeeld!!

 11. Rene

  Ik heb hem ook zojuist teruggebracht. Ik ben misschien geen barista of keukenprins maar je hebt gelijk, mij lukt het ook niet zonder knoeien. Met veel pijn en moeite terug kunnen geven. Denk dat ik een Nespresso ga kopen.

 12. Astrid

  Hallo allen,

  hoe herkenbaar! Ook ik kocht een melkopschuimer, van Lattemento welliswaar. Was na een klein half jaar stuk, kon die wel opsturen voor garantie, maar bij het inpakken brak alles af (leek wel of het plastic kloppertje vergaan was), dus ik was er klaar mee. Maar, oh jee, wat mis ik dat ding, al na een paar dagen dus maar een nieuwe besteld. Ziet er wel deugdelijker uit (plastic is veranderd en ook de binnenzijde is anders dan de vorige). Koekt hoop ik minder aan. Dit alles in een leuke geschenkverpakking voor 59 euries. Kom ik net bij Blokker staat exact dezelfde (zelfs de doos) met alleen het Merk Tomado erop voor bijna de helft van de prijs!? Dus ik effe zoeken op google en kwam hier toen terecht. Ik gebruik gewoon AH houdbare halfvolle melk en heb echt topschuim … hoop dat deze nieuwe het wel langer uithoudt.

 13. mariska

  Heel herkenbaar en leuk verhaal over de melkopschuimer van tomado! Ik heb hem ook en ook die van mij heeft het begeven!!! Ik had net nog even hoop,ben gelijk gaan draaien aan het kloppertje … maar nee hoor, er komt geen beweging meer in! Wel jammer want ik vond de melk heerlijk op mijn koffie! Echt superschuim!! Ik ga nu nog zoeken naar de bon en hoop dat het morgen koopzondag is bij blokker … een nieuwe hoef ik niet na het lezen van deze mailtjes, maar een ander merk komt er zeker! Voor mij geen koffie meer zonder electriche melkopschuimer …

 14. Charlotte

  Ik heb vandaag het apparaat gekocht en bij mij was geen enkele schuim te bekennen! Ik ben ook zeer teleurgesteld in het kleine mixertje wat er in zit. Datzelfde kleine mixertje heb ik vaak voor een paar euro te koop zien liggen en ik wist uit ervaring dat dit absoluut niet dezelfde dikke schuim geeft dat ik verwacht. Dus de dure Tomado kan met dat lullige dingetje erin dat ook niet. Dit apparaat had ik nooit gekocht als ik dit alles geweten had!

 15. Laura

  Ik heb de Nespresso melkopschuimer, maar na ongeveer 1 jaar scheidt die er ook mee uit. De bodem koekt heel erg aan waardoor je melk wel schuimt maar koud is … brrr bahh … wat vies … dus nu maar weer een nieuwe besteld, de Lattemento Melkopschuimer LM 150. Dat ding was na 3 keer gebruiken al stuk, doet het gewoon niet meer. Gelukkig geld teruggehad, nou die van Nespresso maar weer bestellen. Succes allemaal!

 16. Marjo

  Zo herkenbaar het Blokker verhaal en de melkschuimtragedie. De stofzuigers die altijd aanwezig zijn, vrijwel altijd onbeheerd. Niet te vergeten de tranen in de ogen van de ‘customer care’ medewerker, omdat er weer iemand komt met een slecht functionerende machine. Je hoort ze bijna hardop denken: ‘Wat denken je eigenlijk krent, koop dan die van Nespresso die lekt niet!’ Maar die heb je zeker aan een vriendin cadeau gedaan nadat je de aerocinno aantrof in je Nespresso kerstpakket! Daar hebben ze dan gelijk in …

 17. Hielke

  Ook ik ben inmiddels 5x teruggeweest naar de Blokker met een niet meer schuimende Tomado melkklopper. En elke keer kreeg ik weer een nieuwe mee, die het na ongeveer 2 maanden weer begaf. Ook het zeer grondig schoonmaken van het roerstangetje baatte niet. Heb de klantenservice van Tomado (Blokker) gemaild om te vragen of er meer mensen dit vervelende probleem hebben, kreeg onderstaand nietzeggende antwoord
  ******************************************************
  Geachte mevrouw Heslinga,

  We vinden het vervelend wat er voorgevallen is met uw 4de melkopschuimer.

  Uw aangegeven klacht is niet bekend bij ons. Daarom adviseren wij u om het product te retourneren bij de firma. U zult uw aankoopbedrag terug krijgen.

  We zullen uw klacht kenbaar maken bij de leverancier voor nader onderzoek.

  Onze excuses voor het ontstane ongemak en vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groeten,

  Blokker Klantenservice
  Afdeling Tomado
  *****************************************************

  Nu na 5x terug was ik het zat en heb mijn geld teruggekregen en op aanraden van vrienden de slechts eur. 25,00 duurdere Nespresso melkopschuimer gekocht. Ben benieuwd hoe lang die het probleemloos volhoudt. Overigens als de Tomado wel goed werkte krijg je perfect schuim en was zeer tevreden over deze investering, maar ja………… als hij daarna steeds kapot gaat.

 18. Ella

  beste Nicole … Ha de melkschuimer! Ik fiets nog steeds na het werk extra hard naar huis om daar te genieten van mijn koffie met superschuimkraag en soms verheug ik me om alleen maar een volle kop kosmisch melkschuim uit te lepelen … dit zijn de gegevens waar je om vroeg … merk: Nespresso (te koop o.a bij de Bijenkorf), de Aeroccino (model 3192) prijs: plm €60. Wij gebruiken volle ‘bewaarmelk’ van Little. Die doet het heel mooi en smaakt goed (heeft niet die rare bijsmaak)

 19. Nicole

  Ik zou graag weten welk apparaat precies Ella (reactie 2) heeft gekregen, Nespresso bij De Bijenkorf.
  Want die reactie is voor mij een goede reden om eens naar dat apparaat op zoek te gaan!

 20. Kim

  Wij hebben hier hetzelfde apparaatje, en dit heeft het al meerdere keren ‘begeven’ binnen een half jaar. Maarrrr het is heel makkelijk te verhelpen door met de hand het ‘roerstangetje’ rond te draaien tot het weer soepel gaat. Het komt namelijk vast te zitten doordat bij het opschuimen melk aankoekt tussen apparaat en staafje (als het nodig is kun je ook met een tandenstoker de aangekoekte melk verwijderen).
  dus een goede tip voor als het nog eens gebeurt!

 21. Renate

  Geweldig dit verhaal…ik ben dol op opgeschuimde melk….maar wat een drama is dit ding van Tomado…we hebben hem nu 3 weken. Opgeschuimde melk is perfect, maar het ding werkt vaker niet dan wel….en dan het schoonmaken !!!!!!!!!!!!!!!! Dit moet veel makkelijker kunnen !
  nou ja…straks eerst maar terug naar Blokker omdat het weer eens niet werkt 😉
  GEEN TOMADO meer voor ons. Dan maar 40 euro meer voor een betere opschuimer (want oh…ik mis het wel hoor, die heerlijke laag schuim !)

 22. Peter

  Een eenvoudig en goedkoop alternatief ligt bij Ikea, voor maar een paar euro. Het is een langwerpig apparaatje met een draaiende kop, aangedreven door een batterij. Goed schuim en geen geklieder.

 23. Hans

  Bij BCC verkopen ze ook iets dergelijks. Die witgoed-keten doet meer aan het milieu etc. De morsbestendigheid heb ik nog niet vastgesteld.

 24. Ella

  Geweldig! Helemaal herkenbaar je verhaal over de opschuimer! Er zijn ook hele simpele opschuimkannetjes die met de hand geklopt worden (ook bij Blokker en Hema verkrijgbaar, plusminus 9 euro). Die ken je vast wel. Wij hebben er reeds drie versleten, elke keer weer een moeilijk afscheid. We deden zelfs een stapje terug naar de ouderwetse garde in het steelpannetje. Maar dat maakte zo’n herrie. Maar wat kreeg ik van mijn zwartdrinker als Kado: de Nespresso (van de Bijenkorf), voor mij het kado van het jaar! Hij gaat elektrisch, wat een prachtig wit, stevig, luchtig schuim! Doet mij denken aan mijn eerste petticoat. Het lijkt wel marshmallow-suikerspinachtige slagroom en dan doe ik er ook nog een beetje cacao op. Belachelijk chique voor dat gewone kopje koffie, maar wat voel ik me gelukkig als ik na een drukke dag en koude fietstocht de handen om de mok vlij.

  Trouwens, mijn stofzuiger met oranje snoer is ook niet mis!

 25. Mark

  Je stukje over de melkopschuimer wekt de meest bevrijdende soort hilariteit bij me op, juist omdat het eigenlijk zo intens menselijk en zo intens treurig de verworvenheden van onze eeuw in beeld brengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s